Kunstwerken

 

Vledder, beeldhouwwerk

 
Dit op de Brink te Vledder staande monument, op het grasveld bij Museums (het voormalige gemeentehuis) is gemaakt door Don Dekker (later Don Englander) en in 1967 onthuld. Het monument was eerst geplaatst bij de voormalige lagere school, daar waar nu de Tippe staat op het Lesturgeon plein, en is na 1968 verplaatst naar de huidige plaats.

Het beeld is gemaakt in overleg met het gemeentebestuur van Vledder. Als dienstweigeraar was hij van 12 april tot 1 juli 1967 ondergebracht in het dienstweigeraarskamp wat nu bekend staat als "de Lange Wanden" in Vledder. Tijdens zijn verblijf in het Drentse dorp kwam Don Englander in gesprek met de toenmalige burgemeester, dhr J. van Julsingha, mede naar aanleiding van een door hem gemaakt plastiek, en sprak af dat hij een beeld zou maken als het gemeentebestuur voor het materiaal zorgde. Zo geschiedde dan ook, de gemeente zorgde voor het materiaal, een joegoslavische steensoort met de italiaanse naam: bianco del mare. (het wit van de zee)

In sommige publicaties Ė ook van officiŽle instanties - is dit beeld de naam "De Verrijzenis" gegeven, maar dat is in feite onjuist. Bewust vaag gehouden lijkt de ineengedoken gestalte als het ware aan de gevolgen van dwangarbeid te zijn bezweken. Zo staat hij symbool voor het grote aantal joodse mannen dat in het oorlogsjaar 1942 in het werkkamp Vledder verbleef en via Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen was gedeporteerd.
 
 
 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

*** foto nr: 2632-1, 2631-2