Oorlogsmonumenten

 

Doldersum, monument voor zes gefusilleerde mannen

 
Het monument is opgericht ter herinnering aan de gebeurtenissen op 8 september 1944. Toen werden op deze plaats zes jonge mannen gefusilleerd die in een schuilplaats waren ondergedoken nadat zij uit het werkkamp te Vledder waren ontsnapt. Een zevende man, Roelof IJsselstein, overleefde de fusillade.

Dit monument is in april 1995 geplaatst ter vervanging van de tot dan geplaatste steen (zie foto onderaan de pagina). Het monument bevindt zich aan de Huenderweg, ongeveer halverwege tussen Doldersum en Wateren aan de rechterzijde.

De bij het monument geplaatste luidklok is jaren nadien geplaatst en is afkomstig uit een katholieke kerk uit Brabant. Tot dat moment werd bij de plechtige herdenking gebruik gemaakt van een geluidsopname van klokkengelui.

Voor een uitgebreide omschrijving van de gebeurtenissen toentertijd zie: "Vledder in de tweede wereldoorlog" auteur L. Lambregts, pagina 102 e.v..

Portretfoto's geplaatst met toestemming van "Stichting Monument Doldersum". Voor website van de stichting zie linkpagina.
 
 
 
D. Oomens Chr. van Tongeren G.M. van Corstanje J. van Dijk
 
P. Groenhuis W. Kloonen R. IJsselstein
 
Klik op portretfoto voor meer gegevens van de betreffende persoon.
 
De op het terrein staande luidklok
 
Klok opschrift
 
De eerste plaats van het monument, bovenop de schuilplaats waarvan de ingang rechtsonder te zien is. Hieronder het gedenkteken zoals het later te zien was. Op deze plek staat nu een bungalow (foto P. Oosterhof, Assen)
 
De tot april 1995 geplaatste herinnering (foto: M. van Nieuwenhoven, Noordwolde)
 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

*** foto nr: (muv porttretfoto's) 2638-1, 2638-2, 2639-1, 2639-2, 2640, 3686