Recepten uit het verleden.

Jan in de zak.

Benodigd:

200 gram bloem

10 gram gist

2 kopjes lauwe melk

5 gram zout

150 gram krenten en rozijnen

1 ei

 

Meng de gist met een deel van de lauwe melk. Maak in de bloem, waaraan het zout al is toegevoegd, een kuiltje en breek daarin het ei. Doe de aangemengde gist en de rest van de melk erbij en maak vanuit het midden roerende een glad beslag. Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken, roer ze daarna door het beslag.Laat alles goed afgedekt op een warme plaats gedurende 45 minuten rijzen. Schep het beslag nu in een katoenen zakje dat aan de binnenkant met bloem is ingewreven. De zak dichtbinden met wat speling zodat narijzen mogelijk is. Leg op de bodem van een pan met water een omgekeerd bord, om zetten te voorkomen, en breng het water aan de kook. Leg de zak in het water en laat het beslag in ongeveer 1,5 uur gaar worden. Haal de koek uit de zak en laat hem oven op een warme plek op drogen. Serveren met boter en suiker of stroop

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

versie: *