Recepten uit het verleden.

Rolletjes

Rolletjes, een dikke koek die onder veel meer namen bekend was: nieuwjaarskoeken, jaarskoeken, joskoeken, neijoorskouken, joorskouken dit alles onder de verzamelnaam ijzerkoeken en ze werden vooral rond de jaarswisseling gebakken.

Benodigd: 400 gram suiker

1 pond patentbloem

1/2 pond boter

2 eieren

wat zout

2 pakjes vanille suiker

wat kaneel

1 1/2 kopje water

Suiker in heet water oplossen, eieren kloppen, bij het suiker het afgekoelde suiker water voegen. Dan de bloem en, afgekoelde, gesmolten boter erbij voegen. Dit beslag een nacht laten staan. Voor het bakken water bijvoegen en dooreen net zolang roeren tot er een traag vloeibaar geheel ontstaat. Bakken gebeurd in ijzers, denk aan wafelijzers. Direct na het bakken werden de koeken opgerold. Werden ze niet opgerold dan werden ze ook wel knijpertjes genoemd.

Onderstaand recepten met beschrijving werden ons toegezonden door R. Grit, Groningen.

Rolletjes en waaiers
 
bestandsdelen:
 
1 pond tarwebloem
1 pond suiker
125 gram blueband boter
3 eieren
1 Fles spuitslagroom
15 cm pvc buis
 
 
Recept:
Suiker in de boter oplossen.
Daarna de eieren stuk voor stuk toevoegen.
Goed roeren dan komt het meel.
Kneden tot het stevig word.
maak er een dikke rol van en
snij die weer in korte stukjes
Bakken met boter zodat ze niet
gaan kleven in de ijzers.
 
Wees er snel bij. Als ze afkoelen ben je te laat.
Als ze uit de ijzers komen kunt u ze
het best oprollen met een stukje pvc buis.
Even vast drukken als ze gerold zijn.
 
Het beste is dit te doen met 2 mensen.
De een bakt, de ander rolt.
 
Voor waaiers moet je ook snel zijn.
Direct na het bakken dubbel vouwen.
Nu nog eens dubbel vouwen.
Af laten koelen
 
Geschiedenis:
Rolletjes en waaiers zijn nieuwjaarskoeken.
Het jaar ligt opgerold of dicht gevouwen
voor je en is vol verrassingen,
vaak gevuld met slagroom.

Kniepertjes
 
bestandsdelen:
 
1 pond tarwebloem
1 pond suiker
125 gram blueband boter
3 eieren
 
Recept:
 
Suiker in de boter oplossen.
Daarna de eieren stuk voor stuk toevoegen.
Goed roeren dan komt het meel.
Kneden tot het stevig word.
maak er een dunne rol van en
snij die weer in korte stukjes
Bakken met boter zodat ze niet
gaan kleven in de ijzers.
 
Geschiedenis
 
Kniepertjes zijn oudejaarskoeken.
de symboliek is dat het jaar achter je ligt.
Zijn hard en zijn lang houdbaar.
Zijn lichtbruin het lekkerst.
 
 
 
 
Joskoeken
 
bestandsdelen:
1 pond tarwebloem
250 gram lichtbruine suiker
125 gram boter
3 eieren
2 eetlepels lichte stroop
200ml water
 
Recept:
boter smelten en daar in de licht bruine suiker
oplossen dan de eieren toevoegen en roeren totdat
je een gladde saus overhoud.
Dan komt de meel in kleine hoeveelheden.
Roeren totdat alles er in zit en je een gladde saus hebt.
Bakken in een heet ijzer met elke bakbeurt een klein beetje boter.
Op een donkere plaats zetten met een vochtige doek erover heen om af te koelen.
Na een paar dagen worden ze zacht en kunt u ervan smullen.
 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

versie: *