Toen en Nu
 
Boschoord, Jongkindt Conincklaan 3
 
Foto's van koloniewoningen zijn ruim voorhanden en zijn daarom geen bijzonderheid. Maar het huisje op deze opname is bijzonder omdat het het eerste koloniehuisje toont dat door de Maatschappij van Weldadigheid werd verkocht om dienst te doen als vakantiehuisje. Dat deze verkoop mogelijk was lag misschien aan de goede contacten tussen de toenmalige directeur van de M.v.W., F. Wessels, en de koper (A.H. de Jonge, tandarts in Steenwijk)  zoals het verhaal gaat. Het oorspronkelijk in augustus 1824 gebouwde huis werd tot 1981 als  als vakantie/weekend woning gebruikt. In februari 1981 brandde het tot de grond af. Herbouw vond plaats, op de originele fundering in de koloniestijl, in februari 1981 en werd vanaf 1984 tot 2015 permanent bewoond door mw. de Jonge. Nu is het in het bezit van de dochter van de toenmalige koper en doet het weer dienst als zomerhuisje.
Of er verder nog veel van deze huisjes voor dit doel verkocht zijn is ons niet bekend. En, gezien het huidige beleid van de Maatschappij van Weldadigheid, om juist zoveel mogelijk van het erfgoed te behouden, lijkt het ons ook bijna onbestaanbaar dat kopen nu nog mogelijk is. 
Voor nog een enkele foto van het huis en wat informatie over de weg waaraan het huis ligt lees het artikel Boschoord, onvoltooide kolonie in KerspelStokkies
Tekst m.m.v. M.E. de Jonge, Groningen
 
 
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
 **