Toen en Nu
 
Frederiksoord, timmerwinkel.
 
Eerst een tweetal foto's van de -voormalige- timmerwinkel in Frederiksoord, daaronder een paar foto's welke betrekking hebben op de timmerwinkel in vroeger jaren toen hij nog volop in bedrijf was ten behoeve van werkzaamheden voor de Maatschappij van Weldadigheid. De linker foto, een opname uit 1987, is gemaakt kort nadat er de manifestaties hadden plaatsgevonden in het kader van het project "De kolonist ontmoet de toerist" Dit was een grootschalig project om de toeristen in deze omgeving kennis te laten maken met de rijke historie van de Maatschappij van Weldadigheid. Later is hier het museum de Koloniehof uit voortgekomen, zie rechter foto. Dit museum sloot zijn deuren op 30 november 2018, het verhuisde naar het huis van weldadigheid. Het ligt in de bedoeling er een bijenkenniscentrum te vestigen (stand dec. 2018)
 
 
Op de linker foto hieronder zien we -moeilijk zichtbaar- nog de tramrails liggen, de opname dateert van voor 1963,. Het gebouw op de achtergrond is de smederij, een deel van de voormalige , een onderdeel van wat in de volksmond "de Timmerwinkel" werd genoemd. Vanuit hier werd onderhoud gepleegd aan de koloniehuisjes etc. van de maatschappij van Weldadigheid. Op de foto is de heer R. Mulder zichtbaar. Hij was toentertijd de smid. Rechts naast de smederij zien we deel van het koloniehuisje van de familie J. C. Meijer. In het midden van de foto is de bovenverdieping van de voormalige bosbouwschool zichtbaar. De rechterfoto toont de heer Mulder bij zijn werkzaamheden.
 
Links onder zien we een deel van de voormalige houtzagerij. Via de kleine houten deur rechts in de gevel reed de lorrie naar binnen met daarop de te zagen boomstammen. Met de l oopkat werden de bomen op de lorrie geladen. Zaagmeester J. Augustijn staat bij de takel. De complete zaagmachine is later verkocht naar Orvelte alwaar hij nog steeds in gebruik is. Op de rechter foto de "mallejan". Met dit transportmiddel werden de gekapte bomen met behulp van paardentractie uit het bos gesleept en naar de zagerij vervoerd. De op de foto staande mallejan was al niet meer in gebruik, tractoren hadden het werk overgenomen. In het midden van de foto is de schuur van de familie Meijer zichtbaar, De opname is genomen op het erf achter de voormalige Bosbouwschool.
 
Links onder een opname uit circa 1987, links de houten loods was de zagerij en doet nu dienst als filmzaal. De rechter opname is van begin '70er jaren De eronder staande opname dateert uit 1992 en toont de sloop voorafgaande aan de ombouw tot wat nu museum de Koloniehof nu.
 
 
 
 
 
 
Links onder een blik in de zagerij in de zeventiger jaren, rechts zoals de Koloniehof er in 2012 uitzag
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
 **