Toen en Nu
 
Frederiksoord, Molenlaan 4
 
In 1818 werd in verband met de centrale voedselvoorziening een multifunctionele gaarkeuken ingericht. Het gebouw was onder andere voorzien van opslagruimte, een spinzaal en natuurlijk het kookhuis zelf. Al kort na de oprichting werd de centrale keuken gesloten, omdat de kolonisten hun eerste eigen voedselopbrengsten hadden. Het gebouw werd verbouwd en diende, een woning voor de onderdirecteur en een melkerij. En op een getekende plattegrond " in vogelperspectief" werd het pand als "doctorswoning" aangegeven.Tegenwoordig is het pand in particuliere handen.
(tekst M.v.W)

I
n de woning hebben, naar wij menen te weten, ook leraren verbonden aan de G.A. van Swieten tuinbouwschool gewoond, o.a. H. de Greeff en D. van Raalte.

T.a.v. de laatste twee opnamen. Een schatting van het jaartal is erg moeilijk, en wel door het volgende. De voorlaatste foto wordt toegeschreven aan H. Kuiper, de schatting ligt dan tussen grofweg tussen 1895 en 1910.  De begroeiing langs de laan lijkt qua dichtheid, gelet op die van de daarvoor liggende foto daar ook op te wijzen. Van Kuiper is bekend dat hij foto's gebruikte voor het maken van schilderijen. Van hem is niet is niet bekend dat hij ook tekende. En de laatste foto lijkt een tekening.
Van Kuiper is ook bekend dat hij een aantal opnamen heeft overgenomen van H.Cordes, die deze maakte in 1886, en deze onder eigen naam uitgaf. Cordes was tekenleraar maar van zijn werk - veelal in krijt- is niets bewaard gebleven. En hoewel absoluut niet zeker kan de laatste foto een krijt tekening zijn van Cordes.
Samenvattend: is het een foto van Cordes, uitgegeven door Kuiper dan is de opname van 1886 en kan de krijt tekening van Cordes zijn.
Is het een foto van Kuiper dan is de schatting van de foto tussen 1895 en 1910 en is de tekening of een onbekend werk van Kuiper of van een andere, onbekende, tekenaar.
 
 
 
 
 
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
 **