Toen en Nu
 
Frederiksoord, de bakkerij van Spikman
 
De bakkerij was sedert 1860 eigendom van de familie Spikman. Daarvoor was de bakkerij een onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid waar voor de bevolking van de kolonie centraal brood en dergelijke werd gebakken. De M.v.W. had financiŽle problemen en zocht naar bezuinigingen, een van die besparingen dacht men te bereiken door het bakken niet meer zelf te doen maar uit te besteden. Per 1 januari 1860 werd daarom de bakkerij verzelfstandigd en sloot de M.v.W. een contract met een tweetal bakkers, Spikman Frederiksoord en Gerrit Buit in Nijensleek. Zij beiden leverden gedurende een aantal jaren het brood voor de bewoners van de koloniŽn.

Herman Spikman sloot op zaterdag 4 dec.'99 definitief deuren van de bakkerij. Hij beŽindigde daarmee het bijna 140 jaar oude familiebedrijf. Na enige tijd leeg gestaan te hebben is het gehele pand gerenoveerd en verbouwd en werd als dependance een onderdeel van Hotel Frederiksoord. Het werd door de toenmalige pachter van het hotel echter nooit in gebruik genomen

Op de onderste foto de laatste generatie Spikman: Herman en zijn echtgenote Alie Spikman-Hahn, die de bakkerij dreven. De opname is ongeveer twee weken voordat de bakkerij definitief de deuren sloot gemaakt.

Sinds 2012 is er een bed and breakfast accommodatie in gevestigd onder de naam "de Bakkerij".
 
 
 
 
 
 
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
**