Toen en Nu
 
Vledder, Vledderweg 25, zeemuseum Miramar
 
Het pand , dat nu het museum Miramar herbergt, heeft verschillende functies gehad. Gebouwd in 1939/1940 onder architectuur van J.B. van Loghem in opdracht van de em. predikant F. van Dobben en droeg het de naam Villa Vledderveld. Het diende in eerste instantie als woonhuis voor de familie en bood tevens de mogelijkheid om onderdak te bieden aan een aantal leerlingen van de tuinbouwschool. Rond 1955 werd de villa verkocht en omgefunctioneerd in een pension met de mogelijkheid om er ook te kamperen. Deze werd gedreven door J. Zondag tot eind jaren '50, en dan verkocht aan K.J. Landzaat. Deze verkocht het gebouw in 1962 aan Stichting Groene Kruis "de Lariks" in Assen die er een vormingsinternaat voor leerling kraamverzorgsters in vestigde. Rond 1964 werd het gebouw aangekocht door de gemeente Vledder en kon mejuffrouw Warners er het zeemuseum Miramar in vestigen dat op 01-04-1966 opende en er nu nog in gevestigd is.

Foto een en twee zijn uit 1940-1941 en tonen voor en achterzijde van het gebouw, foto drie toont het gebouw rond 1965 met aangebouwde entree, het bord boven de ingang is nog niet geplaatst, foto vijf, het bord boven de ingang is geplaatst en tuin aangelegd, rond 1965/1966 en foto zeven toont -een deel van- het interieur uit die tijd. De foto's vier en zes tonen de huidige toestand met daarop de later verwezenlijkte uitbouw en luifel boven de ingang.
Voor het artikel met meer foto's en gegevens en dat als gegevensbron diende voor dit onderwerp: klik op logo:
Voor een afbeelding en enkele gegevens van de oprichtster van het museum, klik op logo:
 
 
 
 
 
 
 
Hieronder enige opnamen uit de tijd dat het een pension en kampeercentrum was met de naam "Vledderveld". (1955 tot 1962)
 
 
 
 
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
**