Toen en Nu
 
Wilhelminaoord, Koningin Wilhelminaoord, ophaalbrug.
 
Van de ophaalbrug in Frederiksoord bestaan meerdere foto's en is daarom bekender dan deze brug waarvan vrij recent een opname onder onze aandacht kwam. De maker van de oude foto is Hendrik Cordes. H. Cordes (☼ 20-02-1824 Meppel, 23-07-1902 Steenwijk) van origine horlogemaker, had een klokkenwinkel in Steenwijk, toen Oosterstraat 36. Als een van  de eersten in Nederland haalde hij een actie voor tekenleraar (1877) en maakte rond 1880 de volledige overstap naar de fotografie en tekenen. . In 1886 plaatste hij een advertentie dat zijn atelier, op de bovenverdieping van de voormalige horloge winkel, gedurende enige tijd gesloten zal zijn omdat hij er op uit trekt voor het maken van foto's in Frederiksoord en Wilhelminaoord, het werd een serie van 21 stuks waarvan dit nr 10 is. In de voormalige horloge winkel begon zijn dochter met haar man een bakkerij.  (info, Fries Fotomuseum, archief gem. Steenwijkerland, R.U. Leiden.)
Bouwjaar van de brug is ons niet bekend maar bij de verkenning in 1853 voor een in 1860 uitgegeven kaart werd hij reeds ingetekend.
Ook ten aanzien van de sloop zijn bij ons geen gegevens bekend toch lijkt het voor de hand te liggen dat de brug gesloopt is in 1912-1913 bij de aanleg van de tramlijn. Hij onderging daarmee hetzelfde lot als de burg te Frederiksoord die om de gelijke reden werd gesloopt.
Onderaan een afbeelding van wat men als een voorloper van een ansichtkaart kan beschouwen en waarvoor foto's werden, en worden, gebruikt, dit is een getekend exemplaar.
 
 
 
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
 **