Toen en Nu
 
Wilhelminaoord, Koningin Wilhelminalaan, winkel
 
Een Toen en Nu zonder Nu want we hebben geen echt idee waar dit huis heeft gestaan, of mogelijk nog staat. en dus kunnen we geen actuele foto presenteren.
Van de maker van deze opname, H. Cordes, weten we dat hij in 1886 een serie van 21 opnamen maakte in de koloniŽn, waarschijnlijk maakte deze opname er deel van uit. De foto had als titel: Winkelhuis en boschgezicht te Frederiksoord.

We hebben wel een paar vermoedens.
Het eerste vermoeden:  het zou een voorloper kunnen zijn van wat de winkel van Specht was, nu uitvaart verzorging Kiers. maar wij weten niet of daar een winkel stond voor die tijd. Blijkens een overzichtstekening uit 1870-1876 stond daar een van de gewone koloniewoningen afwijkend type huis (wijkmeester?) dat wat meer mogelijkheden qua ruimte bood dan de standaard kolonie woning. Ook spreekt voor deze optie dat er achter het huis zichtbaar een bos is, hetgeen in de titel  van de foto wordt aangegeven en ook op de kaart staat ingetekend. Het zou dus kunnen.

De tweede mogelijkheid/vermoeden is dat het de verdwenen winkel was bij de conservenfabriek van Sepp. Toentertijd had dat ook als plaatsaanduiding Frederiksoord, de titel is dus daarom niet persť onjuist. Ertegen spreekt dat er bij dit huis/winkel op de beschikbare foto's waar het, deels, op voorkomt geen heg tussen winkel/huis en weg  is, de weg loopt pal langs het gebouw. Ook komt er, volgens kaart en andere opnamen achter de winkel op deze plek geen echt bos voor, hooguit wat bosschages.

Maar deze beide vermoedens ruilen we direct in voor een definitieve aanwijzing of vullen de rij aan aan met Uw vermoedens.

We houden ons aanbevolen voor Uw mails: webmaster@fledderkerspel.nl
 
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
 ** fotonr: 4647