Toen en Nu
 
Wilhelminaoord, Vaart
 
Van de meesteopnamen kunnen we geen actuele foto's aanbieden en wel omdat er tot nu toe niemand met zekerheid kan zeggen waar deze opnamen precies zijn gemaakt. Wel hebben we enkele opnamen vermoedens De vaart liep vanaf de "Friesche brug" langs de Kon. Wilhelminalaan tot aan waar nu 't Luifeltje staat. Daar kruiste hij de Kon. Wilhelminalaan, er lag daar een ophaalbrug, ging verder langs de Vaartweg. Hij maakte na een paar honderd meter een bocht naar links en ging achterlangs Wilhelminaoord naar Frederiksoord alwaar hij aansloot op de Aa. Beide opnamen zijn waarschijnlijk gemaakte ter hoogte van Wilhelminaoord.
De rechtse foto werd uitgegeven door H. Kuiper "photograaf" te Noordwolde en droeg het nummer 15 in een serie ansichtkaarten. Of hij ook de maker is weten we niet. Kuiper had namelijk de rechten verworven van een door H. Cordes uit Steenwijk in 1886 gemaakte serie van 21 stuks en gaf deze onder eigen naam uit. Van de linkse foto hebben we alleen een titel: Laad en losplaats aan de vaart in Wilhelminaoord. We hebben van deze foto geen verdere gegevens. Mogelijk geldt voor deze opname hetzelfde t.a.v. van maker en jaartal. Mochten beide opnamen van H. Cordes zijn dan zijn ze gemaakt in 1886, zijn zij van H. Kuiper zelf dan van vermoedelijk van na 1900 tot 1910 ?
De derde opname komt uit Frederiksoord en is in het Sterrebos gemaakt. Voor de vijfde opname geldt het zelfde als voor de eerst vier t.a.v. de maker
De opnamen negen en tien zijn gemaakt ter hoogte van het hotel te Frederiksoord, vanaf de brug die er tot 1912/1913 in de weg Steenwijk-Vledder lag en de laatste foto toont de duiker welke na de sloop van de brug in de vaart werd gelegd teneinde de waterafvoer te borgen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor een grote weergave van de foto's: klik op de betreffende foto.
 
Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm
 **