Oude voorwerpen

 
Wanmolen
 
 
Jaar: voor 1940 Land en/of fabrikant: niet bekend Foto: A.C. Kijl/K. Eleveld, Vledder
 
De ouderdom is moeilijk precies aan te geven maar hij is zeker van voor 1940.De machine is afkomstig uit de nalatenschap van Hendrik Zijlstra die een boerderij had aan de Dwarsweg in Nijensleek. Deze zogenaamde wanmolen, of zoals ze hier op de streek zeggen "wiende" of ook "winde", werd vroeger gebruikt als schoonmaakmachine voor graan. Het graan, dat gedorst werd met dorsvlegels, bevatte nog veel kaf. Het schoon te maken graan werd boven in de machine gegooid. Door het draaien van het wiel werd door de schoepen die aan de as waren bevestigd een windstroom in de machine veroorzaakt. Het graan dat boven in de machine gedaan werd, kwam terecht op schuddende zeven. Het onkruid zaad werd door de kleine gaatjes in de zeef afgevoerd. De graankorrels bleven op de zeef liggen en werden er op het eind afgeschud. In de tijd dat het graan naar beneden viel werd het door de opgewekte wind van stof en vliesjes (het kaf) ontdaan. Het kaf werd aldus van het koren gescheiden. Het onkruidzaad kon nog gebruikt worden om door het varkensvoer te mengen. Zie onder voor een detail opname.
 
 
Een detail opname de windmolen, met de zwengel werd de machine aangedreven, handkracht dus. In het apparaat zijn de schoepen te zien die de luchtstroom veroorzaken waarover in de beschrijving gesproken word.

Heeft U aanvullende informatie over dit voorwerp mail dan a.u.b. naar webmaster@fledderkerspel.nl bij voorbaat dank voor uw moeite.

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

*** Foto nummer: 2613-1 bo, 2613-2 on