Oude voorwerpen

 
Wolseley melkmachine motor
 
 
Jaar: 1960 Land en/of fabrikant: Wolseley Engineering LTD, Birmingham, Engeland Foto: A.C.Kijl/ K. Eleveld, Vledder
 
Wolseley WD-8.
Velen zullen zich de stationaire motor van het merk Wolseley kunnen herinneren. Ze werden veel toegepast om melkmachines aan te kunnen drijven. Het op de foto getoonde exemplaar is van het type WD8 uit het jaar 1960. Het was een rustig ploffende 1-cilinder motor van 1 PK. De motoren liepen meestal op benzine, maar ook werd vaak (propaan)gas als brandstof gebruikt. Aan de slangaansluiting aan de zijkant van de motor op de foto te oordelen was dit ook een "gasmotor", daar de carburateur ontbreekt.
Het koelsysteem was zeer eenvoudig. Aan de bovenzijde van de motor bevond zich een open bak. Daarin werd water als koelmiddel gebruikt. De benodigde koeling werd gerealiseerd door middel van de koelribben rondom de bak en door verdamping van het water. Het was dan ook zaak om deze bak geregeld met vers water te vullen. Het koelwater werd zo heet dat je er een eitje in kon koken.
 
Zelfde motor, opname van de andere kant.
 
Het messing type plaatje met o.a. het gegeven dat de motor slechts 700 omw. per minuut maakte.
 
Het aluminium typeplaatje op de magneetontsteking met de "stopknop".

Heeft U aanvullende informatie over dit voorwerp mail dan a.u.b. naar webmaster@fledderkerspel.nl bij voorbaat dank voor uw moeite.

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

*** Foto nummer: 1018-1, 1018-2, 1018-3, 1818-4 (vbnb)