Boek met herinneringen over opvang in hongerwinter 1944-1945

 

In de hongerwinter 1944-1945 werden er veel personen, waaronder veel kinderen, uit het westen van het land naar o.a. Drenthe gebracht om daar te ontkomen aan een vrijwel zekere hongerdood. Het betrof in totaal circa 40.000 personen.

De heer Dick van Reenen, Hilversum, geb. 1935, werd zelf, als jochie van negen samen met zijn broertje Roelof van zeven, deel uitmakend van een groep van circa 20 kinderen  in de nacht van 14 februari 1945 op de trein gezet naar Drenthe.

Zij werden opgevangen in Ruinen en daar, buiten het dorp en gescheiden van zijn broertje, ondergebracht en verzorgd..

De heer van Reenen is bezig met het schrijven van een boek over mensen die in  die periode personen hebben opgevangen, Dit is vrijwel zeker ook in Vledder e.o. gebeurd. en hij wil in gesprek komen met mensen die er bij betrokken zijn geweest

Hij wil hun verhalen vastleggen zodat deze niet verloren gaan maar daardoor ook dank zeggen aan hen die dit mogelijk maakte.

Maar ook mensen die weet hebben van personen die, ook zijdelings,  betrokken waren aan de opvang kunnen belangrijke informatie geven welke aan de inhoud van het het boek bijdraagt.

De heer van Reenen was recent (maart 2017) betrokken bij het planten van een Hongerwintergedenkboom in Ruinen.

Een boom, die net als het boek, ook als een dank je wel gezien moet worden en het levend houden van de herinneringen aan hen die bijdroegen aan het overleven van de hongerwinter slachtoffers.

Wit U uw verhaal met hem delen of denkt U op een andere wijze te kunnen bijdragen neemt U dan contact op met de heer van Reenen via  vanreenendick@gmail.com

Door het sluiten van deze pagina keert U terug naar de nieuwspagina