Landelijke actie lichtjes op oorlogsgraven
 
24 december 2019,  RK begraafplaats Wilhelminaoord en begraafplaats Vledder.
 

Lichtjes op oorlogsgraven in Vledder

 De historische vereniging t Fledder Kerspel heeft voor de derde keer meegedaan aan de landelijke actie Lichtjes op oorlogsgraven. Op 24 december 2019 verzamelden zich een tiental mensen in de namiddag (kerstavond) bij de begraafplaats in Vledder voor een korte plechtigheid.

 Deze actie is in 2015 opgezet door Dick Jansen uit Burgum in Friesland. Hij gebruikte daarvoor de Facebook-pagina van Keep them Rolling, een organisatie die zich inzet voor de restauratie en het behoud van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en die daarmee een rijdend museum vormt.

 Het eerste jaar deden landelijk 140 plaatsen mee aan deze actie. In 2016 waren dat er 263, in 2017 waren het er 284, in 2018 331 en dit jaar stond de teller op maar liefst 441. Hiermee wordt Lichtjes op oorlogsgraven op steeds maar plaatsen een traditie.  

 De voormalige gemeente Vledder kent vijf oorlogsgraven: twee op de RK-begraafplaats in Wilhelminaoord en drie op de begraafplaats in Vledder.

 Op 24 december eerder s middags hebben secretaris Gerda Blomsma , Johan Roffelsen die de begraafplaats in Wilhelminaoord verzorgt en voorzitter Gert Veld lichtjes geplaatst op de graven van Gerardus Marinus van Corstanje en David Oomens. Deze twee jonge mannen zijn met respect en een ogenblik stilte herdacht.

 Later in de middag een tiental mensen bijeen op de begraafplaats in Vledder, waar de graven liggen van Isaak Jacob Hoogeveen (gesneuveld in Rostock, Duitsland), Jan van Dijk en Dirk de Ruiter. Ook deze drie jonge mannen zijn met respect en een ogenblik stilte herdacht.

 Na afloop van de plechtigheid is in de aula van de uitvaartvereniging De Laatste Eer gezamenlijk een kop koffie gedronken.  

 
 
 
 
 
 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

*