Dikke Verhalen
 
12 februari 2006, thema: "Luie-wijven-kost"
 


Zondag 12 februari was de tweede en laatste bijeenkomst van het achtste seizoen van Dikke Verhalen in Vledder. Het thema van deze bijeenkomst was ‘voeding, koken en eetgewoonten’.
Zoals zo vaak werd gestart met het tonen van een film, samengesteld en van commentaar voorzien door Kasper Bovenkamp. Dit keer een film die gemaakt was ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Tafeltje Dekje. In de film kwam duidelijk naar voren hoeveel mevrouw Van Julsingha, echtgenote van de oud-burgemeester van Vledder, betekende voor deze organisatie en daarmee voor de oudere medemens.

Aan de stamtafel bij gespreksleider Sander ter Haar zaten ‘zus’ Prikken en Tiny Bethlehem-Van der Schoot. Zus vertelde over het koken op een petroleumstel en haar eerste gasstel met gasflessen dat zij in 1955 kreeg. Op tafel lag vroeger een zeiltje, een zwillegien, met vilt eronder om de tafel niet te beschadigen.

Tiny verhaalde over de buust, de biest, in de cake die het geweldig deed rijzen.

Ook vanuit de zaal was er veel veel respons. Zo was er een fantastisch verhaal over het poten van pootaardappelen met een schepje zout erbij, zodat je dat niet meer bij het koken hoefde toe te voegen. Oud huisarts Verdenius vertelde een schitterend verhaal over kalkoen, die in 1940 bij het begin van de oorlog ingemaakt was en die na vijftig jaar nog steeds steriel bleek te zijn.

Er passeerden veel oude gerechten de revue: van potstroop en boffert, van luie-wijven-kost tot stoofpeertjes. Het podium was weer prachtig aangekleed met oude koopattributen, zoals een petroleumstel, Keulse potten en weckpotten.

De mensen in de volle zaal hadden weer genoten van Dikke Verhalen in Vledder.

Dikke Verhalen in Vledder is een initiatief van een aantal mensen uit Vledder, dat gezamenlijk herinneringen wil ophalen over het leven van vroeger in Vledder met het doel deze herinneringen aan de hand van verhalen en anekdotes te bewaren voor het nageslacht. Tijdens de bijeenkomsten worden video-opnames gemaakt. Iedereen die daarin geïnteresseerd is of actief aan dat beeld van vroeger wil bijdragen door verhalen of anekdotes is van harte welkom bij de bijeenkomsten.

De initiatiefgroep Dikke Verhalen in Vledder.
 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

Versie: **