Dikke Verhalen
 
17 februari 2008, thema: Marskramers, kleine middenstand, school.
 
17 februari ’08 om 11.00 uur was het weer zo ver. Voorzitter Bertus Jager kon een "bomvolle"zaal van de Tippe welkom heten.

Alvorens met het echte programma te beginnen gaf hij Ans Klok uit Dwingeloo de gelegenheid om het project van de drentse taol te promoten. Zij liet dat vergezeld gaan door het uitdelen van buttons met de tekst : Tegen mij kuj Drents praoten.
Binnenkort zal er nog meer info via de pers komen.

De ochtend werd hierna ingeluid met dia’s over de "bakkiesmensen". Oftewel de mensen die vroeger met hun waren langs de deuren gingen, in de hoop dat ze zoveel verdienden dat vrouw en kinderen weer te eten hadden.

Dit was de aanleiding voor Sander ter Haar om stamtafelgast Marinus Grit uit te nodigen om zijn belevenissen als voormalig kruidenier in Vledder voor het voetlicht te brengen.

Onderwerpen als het "ophoren"  van de boodschappen en het s’avonds, samen met de vrouw klaarzetten, en de volgende dag bezorgen. Sinterklaaskado’s klaarzetten in de huiskamer zodat de mensen makkelijk een keus konden maken, Het opschrijven van de klantenschuld in het "grote" boek. Het omgaan met de andere winkeliers en de eventuele concurrentie.
Al met al prachtige verhalen, gelardeerd met veel humor, wat het publiek wel kon waarderen
In de pauze was er veel belangstelling voor de vele schoolfoto’s die dit keer op twee zuilen uitgestald waren.
Ook de foto’s van de "vroege"middenstand vielen in de smaak.

Na de pauze was het tijd voor de "romantiek"van het onderwijs van vroeger.Jaaptje ter Haar-Werkman {voormalig Juf} en Bertus Beverdam {oud-directeur} van de basisschool in Vledder waren de stamtafelgasten.

Ook in de zaal aanwezig was "Meester Russchen"en zijn echtgenote. Deze 86-jarige had nog prachtige verhalen over het onderwijs van 65 jaar geleden. Ook liet hij prachtige zelfgemaakte, op "Vledder"gerichte gedichten voordragen.

Aan de stamtafel werd verteld over waarden en normen. Discipline , ontzag en gezag.Meester en Juf en geen voornamen. De conclusie was dat door het amicale ook het gezag verdween en volgens iedereen in de zaal en de gasten kan dat nooit de bedoeling geweest zijn.

Onderwerpen als de schoolreisjes riepen in de zaal nog nostalgische herinneringen op.
Bijzondere incidenten en bijzondere herinneringen aan leerlingen kregen ruimschoots aandacht. Zoals altijd als het gezellig is, vloog de tijd om en was het ineens 14.00 uur.
Maar de dikkeverhalencommissie vond dat we deze aflevering zouden moeten afsluiten met het Drentse volkslied. Sander ter Haar begeleidde ons allen met zijn trekharmonica en als "toetje"werd nog "daar was laatst een meisje loos"gezongen, waarna Bertus Jager afsloot en allen nog een fijne dag toewenste.

Toos Posthumus
 
 
 
 

Klik op foto voor grote weergave

 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

Versie: **