Dikke Verhalen
 
2 november 2008, thema: het voormalige "Kamp Vledder"
 
DIKKE VERHALEN

Op 2-11-2008 kon Sander ter Haar een bomvolle zaal van de Tippe welkom heten. Het onderwerp, het voormalige "Kamp Vledder", bleek velen naar de Tippe gelokt te hebben.

Het is geweldig om te constateren dat er nog steeds nieuwe belangstellenden in de zaal zitten en ditmaal ook nogal wat "oude" dienstweigeraars.

Na het welkomstwoord werd er nog even stilgestaan bij het feit dat er weer enkele trouwe leden zijn overleden.

De stamtafelgasten werden voorgesteld en dat waren dit keer; Sjoerd Houwer uit Nijeveen en Hennie Middendorp uit Heerenveen, die beiden in een andere periode als dienstweigeraar in het kamp verbleven.

Bij de gemiddelde Vleddernaar is het Kamp bekend als dienst- weigeraarskamp, maar in de oorlogsdagen verbleven er ook ook Joden [die de Jodenweg aangelegd hebben en bij de boeren in de omgeving op het land gewerkt hebben. Ook Jehova's getuigen en evacuees uit het zuiden en het westen van het land zijn er tijdelijk ondergebracht geweest.

Slechte herinneringen hadden velen aan de Arbeidsdienst. Vele jonge mannen van 18 jaar en ouder werden door de Duitse arbeidsdienst opgeroepen om ontginningswerk te doen. Zo ook de jongens die later verraden zijn en doodgeschoten door de Duitsers. Zij waren gevlucht en zaten in het Onderduikershol in Doldersum.

Er waren emotionele verhalen over de manier waarop de lichamen geborgen werden en die bij sommige aanwezigen nog helder op het netvlies stonden.

In de pauze kon men de vele foto's bekijken die Kasper Bovenkamp verzameld had. Het reŁnie gehalte was weer hoog en het koste de voorzitter dan ook nogal wat stemverheffing om de zaal weer rustig te krijgen.

De interactie tussen zaal en stamtafel was zeer interessant en resulteerde in verhalen over gebeurtenissen die voor velen onbekend waren.

Met een hoofd vol verhalen toog eenieder weer naar huis of babbelde nog even na aan de bar. Het was inmiddels ook bijna half 2.

De volgende aflevering zal zijn op 22-02-2009

Toos Posthumus
 
 
 
 
 
 

Klik op foto voor grote weergave

 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

Versie: **