Dikke Verhalen
 
21 februari 2010, thema: Jeugdherinneringen.
 
Hilarische momenten tijdens "Dikke Verhalen"


Op 21 februari was het weer tijd voor een aflevering van Dikke Verhalen.

Voorzitter Sander ter Haar mocht weer een zaal vol mensen welkom heten.
Zo'n 110 belangstellenden waren ondanks het winterse weer toch gekomen.

Uit alle windrichtingen wilde men de reünie niet missen. Het is altijd fantastisch om te zien hoe fijn men het vind dat iedereen er weer is.

De tafelgasten waren dit keer : Bennie Eleveld en Albert [Appie] Blomsma.Het onderwerp : Jeugdherinneringen.

Dat dit onderwerp een schot in de roos was bleek wel aan de interactie met de zaal. Allereerst is de Tippe natuurlijk de plek waar de school stond met een schoolplein waar  heel wat gespeeld en geplaagd is.Dus "heilige" grond.

De strenge meester Blomsma werd vaak gememoreerd. Was het niet om onoplettendheid, dan wel om gepakt te worden voor het stiekem briefjes doorgeven. Ook bleek meester Blomsma het fijn te vinden om met zijn kunstgebit te spelen en met spanning werd dan afgewacht wanneer de tanden dan eindelijk "vielen".

Dominee Speelman speelde een ondergeschikte rol als hij Godsdienstles kwam geven. Meester Blomsma paradeerde dan op de gang en hield door het raam toezicht. Voor de kinderen die vooraan zaten was het zorg om hun tafeltje droog te houden want de dominee "sproeide" nogal tijdens het spreken.
En zo gingen er nogal wat schoolverhalen door de zaal.

De sinaasappels en vitamine C (die blijkbaar alleen in Vledder) op school uitgedeeld werden na de oorlog, waren ook nog goed onthouden. Er zijn zelfs nog rekeningen bewaard gebleven die Jantje Keizer aan de Historische Vereniging zal geven.

De kinderen van nu zullen zich wel afvragen wat de kinderen van toen zich konden vermaken zonder computer en mobieltje en meer van dat soort dingen. Nou, daar zou de jeugd van toen helemaal geen tijd voor gehad hebben. Die moesten hutten bouwen, voetballen op de Brink. Ze hadden een racebaan voor loopfietsen. Waren zeer fanatiek in het oorlogje spelen met zelfgemaakte geweertjes  en rubberen weckflesringen als "kogels". Als je geraakt was ,dan was je dood en moest je blijven liggen.

De oudste jongens waren de generaal. Daar had je naar te luisteren. En dat deed je ook wel, anders werd je opgesloten in een ingegraven autowrak. Dat waren nog eens tijden in de "Bergen van Kok"
Ook boerderijtje spelen was een geliefd item. De oudste jongens waren "herenboer"  en de anderen "keuterboertjes".Een van hen had de " stier". Dat was een stok met een zijstokje. Het was haast levensecht om met de "koe"naar de stier te gaan.

Spelletjes als tikkertje, zakdoekje leggen, verstoppertje waren favoriet. Het spel "Golla", bleek vroeger een "topper". We zullen dat een keer op papier uitleggen.

Naast dit soort vermaak was er een florerende meisjes vereniging. De gymnastiek waarvan het hoogtepunt de jaarlijkse uitvoering was.

Zwemmen in de Aa of in de zwemkolk achter het land van Hendrik Dekker, waaraan Jopie van Rijsten niet zo'n leuke herinneringen heeft. (Kwam in een draaikolk terecht en op het nippertje gered).Schaatsen op de Lodewijk en dan vooral op het achterste stuk waar het nogal donker was en dus................?

De draaimolen van Akkerman lag ook nog vers in het geheugen net zoals het eigengemaakte ijs van caféhouder Beukeveld.

Dansles boven het café van Kiers. En alle liefdes die daardoor ontstonden waren ook onderwerpen waarvoor geen tijd meer  was. De vele andere onderwerpen die dit keer niet aan bod kwamen worden bewaard voor een volgende keer.

Dit alles werd muzikaal omlijst met muziek uit de 50er en 60er jaren, bijeengezocht en verzorgd door Hendik Dooren.

Na afloop werd er nog lang nagepraat bij de zuil met jeugdfoto's, die door Kasper Bovenkamp bij elkaar gezocht waren.
 
 
 
 
 
 

Klik op foto voor grote weergave

 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

Versie: **