Dikke Verhalen
 
7 november 2010, thema: Bestuurlijke periode drs. C.L.H.B. Verstegen
 
Record aantal bezoekers bij "Dikke Verhalen",

7 november 2010 was een topdag in de reeks van Dikke Verhalen in Vledder.

De opkomst was boven verwachting want voorzitter Sander ter Haar mocht ruim 160 mensen welkom heten. Stamtafelgasten voormalig Burgemeester Verstegen en voormalig wethouder Bouwhuis hebben klaarblijkelijk een onuitwisbare indruk achter gelaten.

Kasper Bovenkamp had weer gezorgd voor veel foto’s uit die tijd die door het publiek gretig bekeken werden.

De ochtend begon met de vertoning van de film van de sneeuwstorm van 1979. Voor velen nostalgie en een voorproefje om weer in de sfeer van de 70er jaren te raken.

Zodra de film afgelopen was nodigde Sander de gasten aan tafel en de grappen en anekdotes vlogen al over tafel.

Op 4 november 1977 werd drs. Cees Verstegen benoemd als burgemeester van Vledder. Op dat moment was hij de jongste burgemeester van Nederland. 29 jaar nog maar. Ach, relativeerde hij "ik wist dat dit vanzelf zou overgaan". En om in die sfeer te blijven werd ook John Bouwhuis geïntroduceerd als man die het allemaal beter wist, want hij was ietsje ouder en … wijzer vond hijzelf. Hij werd getypeerd als een "fel mannetje" (volgens Verstegen). Maar ook slim met een sociaal hart die heel wat voorzieningen in die sociale sfeer voor elkaar kreeg. De sfeer in het college was collegiaal en altijd ten dienste van de burger. In die jaren kregen we dankzij Verstegen de eerste van 100 sporthallen die in Nederland gebouwd mochten worden. Kreeg de brandweer de four wheel drive jeep, waarvan zij vonden dat die broodnodig was. Later werd dat dan aan de gemeenteraad medegedeeld . Achteraf bleek het een goede investering want gedurende de sneeuwstorm van 1979 heeft hij de burgervader tot in alle uithoeken van zijn gemeente kunnen brengen. Dus was de ƒ6000,- een zeer goede investering. De dorpshuizen kwamen tot stand of werden opgeknapt. Het gemeentehuis werd verbouwd en dankzij dorpsgenoot Dokter van Lier werd er een inzamelingsactie gehouden om de klok te realiseren die nog steeds niet in het gat in de voorgevel zat. Bij de onthulling door, uiteraard, de burgemeester bleek dat hij wel heel erg veel last van hoogtevrees had en door Mart Knecht van de steiger moest worden geholpen.

De lijnen naar het Provinciaal Bestuur waren kort en doelmatig. Ook met Den Haag had het college geen moeite. Verstegen en Bouwhuis hadden dan zo hun tactieken om toch hun zin te krijgen en … het jeugdwerkgarantieplan is ontstaan in de Gemeente Vledder en overgenomen door het ministerie.[zonder Vledder te noemen natuurlijk.

In die tijd is er nogal eens in "strijd met de wet" gehandeld maar kwam wel ten goede aan "het Volk".Al met al was het een zeer geanimeerde zondagochtend.

De volgende Dikke Verhalen zal zijn op 27 februari 2011 in de Tippe te Vledder.
 
 
 
 
 
 
   
 

Klik op foto voor grote weergave

 

Door het sluiten van de pagina keert U terug naar het oorspronkelijke scherm

Versie: **