Nieuwspagina (laatste wijziging: 20-09-2018) Data activiteiten 2018
24 oktober 2018, Algemene leden vergadering
Bijzonderheden: zie bij 14 september 2018 hieronder
18 november 2018, Dikke Verhalen
Onderwerp: zie bij 12 maart 2018 hieronder.
 
Bestuursleden gezocht.
Na de algemene ledenvergadering van 25 april 2018 bestaat het bestuur nu uit vier leden en dat is eigenlijk te weinig. Ideaal zou vijf of zes leden zijn. Wij zoeken dus nog nieuwe bestuursleden. Wij vragen U na te denken of een bestuursfunctie iets voor U is. Of voor iemand uit uw omgeving. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter Gert Veld. Voor contactgegevens klik hier op Info vereniging of in de linker kolom.
 
Tip!!
Op 13 oktober is er een symposium in het Drentsch Archief, onderwerp het communistisch verzet in Noord Nederland. Voor meer informatie klik op icoon hieronder het
 
 
Tip!!
Misschien iets voor U:  RTV-Drenthe heeft op Radio Drenthe zoals u misschien weet onder de naam Drenthe Toen al geruime tijd een interessant wekelijks geschiedenisprogramma. Drenthe Toen wordt uitgezonden op zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur. Het is een gevarieerd programma met studiogasten, reportages op locatie, fragmenten uit het radio-archief, tips voor historische activiteiten en vergelijkbare onderwerpen. Sophie Timmer presenteert het programma. Mogelijk redenen om op  de genoemde tijden eens af te stemmen eens af te stemmen op radio Drenthe.
Ps. De komende tijd zal Drenthe Toen af en toe op een ander tijdstip dan de zondagmiddag worden uitgezonden i.v.m. live-uitzendingen van de voetbalwedstrijden van FC Emmen. Informatie over de gewijzigde tijden is altijd te vinden op de website van RTV-Drenthe.
 
19 september Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Hieronder staat  Hooiweg nr 3 in Wilhelminaoord en nu hebben we een paar plaatjes van huisnummer 1 aan dezelfde weg.
 
 
18 september Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Een niet erg druk bereden weg in Wilhelminaoord met maar een paar woningen: de Hooiweg. nu een paar plaatjes van huisnummer 3.
 
 
16 september Bijplaatsing artikelen KerspelStokkies
Met het uitkomen van nr 45 van KerspelStokkies zijn de artikelen geplaatst in uitgave nummer 44 op de site geplaatst, klik voor de index in de linker kolom op KerspelStokkies of op de icoon hieronder. |Op de dan verschijnende lijst zijn de artikelen bijeengezet in een afwijkende kleur
 
 
14 september Algemene leden vergadering
Op 24-10-2018 zal de Algemene ledenvergadering plaats vinden, ditmaal in het logement Frederiksoord. Klik hieronder op het icoon voor meer informatie hierover.
 
 
12 september Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Een opname van mogelijk een repetitie van de toneelvereniging Trouw moet blijken uit Boschoord waarvan we het jaartal -nog- niet weten.
 
 
08 september Bijplaatsing in rubriek Documenten
Het trouwboekje, het spreekwoordelijke boterbriefje, of de formele benaming: familieboekje, zag er bijna 100 jaar geleden zo uit. Uit 1921. Klik op foto hieronder
 
 
07 september Bijplaatsing in rubriek Schoolfoto's
Deze beide nieuw geplaatste foto's hebben een drietal dingen gemeen: ten eerste: het was een schoolreis naar Vlieland, te tweede: geen jaartallen bekend, ten derde: geen enkele naam bekend. Mogelijk kunt U hier of daar een aanvulling geven, klik op de foto naar keuze.
 
    
 
06 september Bijplaatsing in rubriek Schoolfoto's
Bijgeplaatst twee foto's uit Vledder, 1962, leerlingen van de lagere school die in het kader van een boomplantdag behulpzaam waren met het planten van bomen aan de van Royenlaan. We hebben helaas slechts een naam . Klik op de foto naar keuze
 
   
 
06 september Bijplaatsing in rubriek Schoolfoto's
Bijgeplaatst een schoolfoto uit Vledder. Tenminste daarbij was hij opgeslagen en dat hebben wij ook weer gedaan. We gaven hem de titel: reis. Maar of het wel echt een schoolreisje was of iets anders weten we niet. Misschien is het wel een foto die heel ergens anders vandaan komt. Klik op de foto en weet U iets informeer ons dan.
 
 
05 september Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
De Torenlaan in Frederiksoord, niemand, tot nu toe tenminste, die hem kent. Hoe anders dacht de fotograaf van deze in 1924 verzonden ansichtkaart er over. Hij liet het er aan de onderzijde als titel opzetten. Voor de duidelijkheid hebben we er maar een kaartje bijgeplaatst.
 
 
04 september Bijplaatsing in rubriek Diversen
Bij de optochten hebben we een plaatje bijgeplaatst van een Palmpaasoptocht. Jaartal en namen zijn -nog- niet bekend maar mogelijk komt daar nu verandering in. Klik op de foto hieronder en mail ons indien U iets weet.
 
 
01 september Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Een opname die in deze vorm niet meer gemaakt kan worden, een aantal panden is gesloopt. Vledder, Brink met de toen van toepassing zijnde huisnummers 1, 2 en 3
 
 
29 augustus Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Bij het plaatsen van groepsfoto's komt Boschoord er wat bekaaid van af. Er komen er domweg maar weinig beschikbaar. Maar komt er een te voorschijn en het is nog een erg leuke en mooie opname dan zijn we blij hem te kunnen plaatsen. En dat doen we dan ook bij deze.
 
 
25 augustus Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Bijgeplaatst een onderwerp uit Nijensleek, de bouwmaterialen en brandstofhandelaar van der Heide, een opname uit 1940
 
 
22 augustus Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Een opname uit Nijensleek, de bejaarden gymclub tijdens een reisje, Waarheen het reisje ging en jaartal niet bekend en we missen ook nog een enkele naam.
 
 

30 juni 2018 Melding over huisvesting ít Fledder Kerspel

Klik op logo hieronder voor mededeling.

 
Tip!!
Oktober is traditioneel de maand van de geschiedenis en daar haakt het Drents archief op in met het Festival van de Drentse Geschiedenis. Meerdere activiteiten in diverse plaatsen staan te gebeuren en mogelijk kunt U of wilt U ook een inbreng hebben in het programma. Klik op het logo hieronder voor meer informatie.
 
 
12 maart 2018 Onderwerp Dikke Verhalen.
Het jubileum gebeuren is voorbij en nu dus in november weer een gebruikelijke uitgave van Dikke Verhalen, maar laat U zich door dit gebruikelijke/normale vooral niet afhouden van een bezoek en komt weer met velen. Het onderwerp is deze keer de Solweg, vanaf de Brink tot zo ver als we komen. Want het bestuur is altijd zo enthousiast als een groep mensen bij een buffetmaaltijd: men schept gauw meer op als men op kan. M.a.w. men heeft vaak meer te behandelen stof dan de tijd toestaat. Deel onderwerpen zijn mogelijk de molen van Eleveld, en de Vledderhof. Deze hoeve, nu landgoed, is door zijn ligging voor velen terra incognita en dus een uitgelezen mogelijkheid om daar iets over te vernemen. Aanvang zoals gebruikelijk om 11.00 uur, plaats: de Tippe in Vledder
 
"Speurneuzen" gezocht.
Onze deze intrigerende titel startte de vereniging een actie waarvan U alle bijzonderheden te weten kunt komen als U hier klikt. Doen, zeker als U wat tijd ter beschikking heeft en interesse heeft in het verleden van Vledder en omstreken.
 
Oproep foto's
Voor onze verzameling foto's van inmiddels verdwenen gebouwen zijn wij doorlopend op zoek naar foto's. Soms om te gebruiken in onze rubriek Toen en Nu, waar veel voorbeelden te vinden zijn. Of ter illustratie bij een artikel in KerspelStokkies. Maar ook om veilig te stellen dat een afbeelding niet verloren gaat. Wat zoeken we zoal:
1e: afbeeldingen van in 1961 gesloopte panden die, staande aan wat nu de Bosbouwkamp heet, als armenbehuizing dienst deden.
2e: de twee verdwenen boerderijen aan de Moerhoven te Nijensleek.
3e: elk ander inmiddels verdwenen pand/boerderij in het gebied dat we bestrijken.
4e: elke oudere foto van een nog bestaand pand/boerderij in ons gebied.
5e: oudere familie foto's, zie bij rubriek familie foto's voor een idee wat we zoeken
6e: foto's van personen welke voorkomen in de rubriek Personengalerij, bij voorkeur uit de tijd dat betrokkene de functie vervulde waarvoor hij in de galerij staat.
Ook foto's die slechts een deel van een object weergeven kunnen interessant zijn o.a. door de er eveneens op afgebeelde personen.
7e: foto of afbeelding van een tweetal personen welke als burgemeester hebben gefungeerd Klik hier voor meer gegevens.
Heeft U een afbeelding en wilt U die ter beschikking stellen neem dan a.u.b. contact op door op het hierna volgende mailadres te klikken: webmaster@fledderkerspel.nl
Oproep vrijwilligers
De vereniging heeft nogal wat voorwerpen in bezit. Deze voorwerpen, veelal verkregen door schenkingen, zijn, mede door hun -deels- hoge ouderdom, soms in een wat mindere conditie. Nu zijn wij op zoek naar vrijwilligers die hier wat tijd aan willen besteden, tijd die gaat zitten in werkzaamheden die variŽren van eenvoudig ontroesten en weer preserveren/conserveren tot mogelijk restauratie werk. Heeft U interesse dan verzoeken wij U contact op te nemen met de heer A. Jager, 0521-387223 of via mail albertus.jager@tele2.nl

*