Nieuwspagina (laatste wijziging: 25-05-2019) Data activiteiten 2019
13 augustus 2019 Vledder markt
Bijzonderheden: zie bij 26 april hieronder
28 september 2019 Voorlopige datum "Open dag" in het nieuwe onderkomen.
Bijzonderheden: klik hieronder op icoon bij de verhuizing
17 november 2019 Bijeenkomst Dikke Verhalen in de Tippe
Bijzonderheden: volgt
 
19 mei Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Tussen 1980 en 1990 deed er een elftal van voornamelijk bij de gemeente Vledder werkzame voetballers  mee aan een straatvoetbal toernooi, een elftal dat natuurlijk op de gevoelige plaat moest worden vastgelegd. Klik op de foto hieronder voor een grotere weergave.
 
 
19 mei Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Uit Doldersum hebben we, of eigenlijk hadden we, niet zo veel plaatjes. We hebben er een aantal gekregen waarvan we de eerste nu plaatsen. Schoollaan nr 6
 
 
16 mei Tip
Binnenkort is er een museum meer dat kan worden bezocht want op 24 mei 2019 is het zover. Het voormalige schoolgebouw "De Heidehoek" en het schoolplein in Vledderveen zijn verbouwd tot het wederom een middelpunt van het dorp is en wordt het geopend onder het motto "Van school naar sociaal, historisch en kunstzinnig middelpunt", klik op icoon hieronder voor meer info over o.a. activiteiten en openingsdatum/tijdstip.
 
 
15 mei Bijplaatsing in rubriek Familiefoto's
Bijgeplaatst een opname van J. Dekker-Schapelhouman met zoon te Vledder, 1939-1940
 
 
13 mei Bijplaatsing in rubriek Zoekvragen
We hebben een titel en jaartal: Vledder 1916. En we hebben dit plaatje al heel lang maar nog nooit zijn we er achter gekomen wie en waar, kijkt U er eens naar
 
 
11 mei Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Bijgeplaatst een opname uit de jaren 1915-1925 welke een schril licht werpt op de woon en leefomstandigheden waarin en waaronder velen verkeerden.
 
 
09 mei Bijplaatsing in rubriek Kinderfoto's
Bijgeplaatst een opname van J. Dekker uit Vledder, jaartal 1939-1940
 
 
08 mei Bijplaatsing in rubriek Schoolfoto's
Een opname uit 1945-1946 van de OLS te Vledder, een grote rij kinderen op weg naar wat mogelijk een feestelijk bijeenkomst is, niemand te herkennen door afstand en kwaliteit van de opname,  dd 10-05-2019 jaartal gewijzigd in 1956
 
 
08 mei Bijplaatsing in rubriek Diversen
Bij het onderwerp over het kamp aan de Lange wanden zijn een tweetal foto's bij gezet,een uit 1967 van de ander zal het jaartal tussen 1960 en 1970 liggen maar niet bekend is wanneer precies, klik op foto naar keuze.
 
 
 
06 mei Bijplaatsing zoekvraag
Een bezoekster vind een dikke natuursteen met een -deel- tekst in haar tuin, is nu zeer benieuwd naar herkomst, doel, tekst etc. klik op foto hieronder
 
 
05 mei Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Miss verkiezingen worden weleens vergeleken met veekeuringen. Wij hebben een tweetal foto's geplaatst met potentiŽle kandidaten voor de winst bij een echte veekeuring, 1963 Klik op de foto naar keuze.
 
  
 
02 mei Bijplaatsing zoekvraag
Zoekvraag 77 is geplaatst, een in verzameling opnamen gevonden foto die er niet tussen hoorde en die we niet kunnen plaatsen. Een grotere woning of herenhuis.  De kaart is gebruikt als een bedankkaart waarbij een afzendadres is aangegeven in IJbrechtum (bij Sneek) Aan de hand van de afzendster, een weduwe, een er mogelijk bijbehorend echtpaar gevonden. Deze hebben hun roots in Amsterdam, een mogelijke koppeling met IJsbrechtum niet kunnen vinden. Nieuwsgierig?, klik op foto voor iets meer gegevens
 
 
24 april Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Weer een onderwerp in deze rubriek waarbij wij van het Nu geen notie hebben, vermoedens en mogelijkheden, ja dat wel. Maar zekerheid bestaat niet. We hebben hem geplaatst bij Frederiksoord omdat we daar twee mogelijkheden zien en in Wilhelminaoord maar ťťn. Misschien roept het plaatje bij U iets op waardoor we wel zekerheid krijgen waar het is, klik op foto hieronder.
 
 
27 april Bijplaatsing in rubriek Diversen
In de subrubriek  corso's hebben een paar plaatjes gezet uit 1965.  Van de foto's kunnen we afleiden dat het weer niet best was, capuchons op en handen in de zakken bij het publiek geeft dit aan. En dat is dan ook gelijk alles wat we weten over dit corso. Mogelijk hebt U hints of aanvullingen. dd 29-04-2019 en 30-04-2019 gegevens bijgeplaatst
 
 
26 april Tip.
Het ligt in de bedoeling om op de Vleddermarkt, altijd een gezellig gebeuren, weer een kraam te bemannen en zo de schijnwerpers weer eens op de vereniging  te richten. Er zal weer materiaal zijn om te bekijken,  mogelijk dat er ook diverse dingen gekocht kunnen worden, U kunt er met vragen terecht en......... U kunt er ter plaatse een lidmaatschap afsluiten. Want leden maken de activiteiten, zoals deze website, mogelijk door hun inbreng op allerlei gebied en in elke vorm. De markt begint op 13-08-2019 om 14.00 uur en eindigt om 20.00 uur op het Lesturgeon plein, bij de Tippe. Wij hopen op veel aanloop.
 
24 april Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
En nog een opname uit de zelfde bron, nu een geheel nieuw onderwerp waarbij het kopje Toen en Nu misleidend is: we weten niet waar het is dus het Nu is niet van toepassing, wij kunnen daar dus geen foto maken. Klik op foto over het hoe en waarom.
 
 
23 april Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Weer een bijplaatsing uit dezelfde bron als onderstaande opnamen; Frederiksoord, Tuinbouwschool, 1892
 
 
22 april Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Nog een opname uit de serie zoals bij onderwerp hieronder aangegeven. Een wat minder contrastrijke opname van de Rijksschool I te Frederiksoord uit 1886 Hij is geplaatst als foto nr twee bij het item dat U krijgt als U op de foto klikt.
 
 
21 april Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Voor ons als websitegroep helemaal nieuw,  een serie opnamen uit Frederiksoord en Wilhelminaoord. uit de jaren 1886-1895. Niet alle plaatjes zijn onbekend want via andere bronnen al verkregen en geplaatst op de site. Maar meerdere opnamen zijn ook voor ons een volslagen verrassing zoals de beide hieronder staande opnamen van de NH Kerk te Wilhelminaoord. Links een opnamen uit 1886 van een deel van de kerk. Mogelijk de oudste foto, van een deel, van deze kerk en rechts een plaatje van de pastorie met, koffiedrinkend, de toenmalige predikant ( rond 1895) F. van Leeuwen en zijn echtgenote. Klik op een van de foto's om het item, waar zij deel van uitmaken als foto nr 1 en 2, te bekijken  .
 
 
 
12 april Bijplaatsing in rubriek KerspelStokkies
Met het uitkomen van nr 47 van KerspelStokkies zijn nu de artikelen van de uitgave nr 46 op de site geplaatst. klik in de kolom links bij KerspelStokkies voor een totaal overzicht van de geplaatste artikelen of hieronder op het icoontje met de lijst van de bijgeplaatste artikelen, bijeengezet in een afwijkende kleur.
 
 
Bestuursleden en "speurneuzen" gezocht.
Na de algemene ledenvergadering van 25 april 2018 bestaat het bestuur nu uit vier leden en dat is eigenlijk te weinig. Ideaal zou vijf of zes leden zijn. Wij zoeken dus nog nieuwe bestuursleden. Wij vragen U na te denken of een bestuursfunctie iets voor U is. Of voor iemand uit uw omgeving. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter Gert Veld. Voor contactgegevens klik hier op Info vereniging of in de linker kolom.
Onze de titel "Speurneuzen gezocht" startte de vereniging een actie waarvan U alle bijzonderheden te weten kunt komen als U hier klikt. Doen, zeker als U wat tijd ter beschikking heeft en interesse heeft in het verleden van Vledder en omstreken.
 
Oproep foto's
Voor onze verzameling foto's van gebouwen zijn wij doorlopend op zoek naar foto's. Soms om te gebruiken in onze rubriek Toen en Nu, waar veel voorbeelden te vinden zijn. Of ter illustratie bij een artikel in KerspelStokkies. Maar ook om veilig te stellen dat een afbeelding niet verloren gaat. Wat zoeken we zoal:
1e: afbeeldingen van in 1961 gesloopte panden die, staande aan wat nu de Bosbouwkamp heet, als armenbehuizing dienst deden.
2e: de twee verdwenen boerderijen aan de Moerhoven te Nijensleek.
3e: elk ander inmiddels verdwenen pand/boerderij in het gebied dat we bestrijken.
4e: elke oudere foto van een nog bestaand pand/boerderij in ons gebied.
5e: oudere familie foto's, zie bij rubriek familie foto's voor een idee wat we zoeken
6e: foto's van personen welke voorkomen in de rubriek Personengalerij, bij voorkeur uit de tijd dat betrokkene de functie vervulde waarvoor hij in de galerij staat.
Ook foto's die slechts een deel van een object weergeven kunnen interessant zijn o.a. door de er eveneens op afgebeelde personen.
7e: foto of afbeelding van een tweetal personen welke als burgemeester hebben gefungeerd Klik hier voor meer gegevens.
Heeft U een afbeelding en wilt U die ter beschikking stellen neem dan a.u.b. contact op door op het hierna volgende mailadres te klikken: webmaster@fledderkerspel.nl
Oproep vrijwilligers
De vereniging heeft nogal wat voorwerpen in bezit. Deze voorwerpen, veelal verkregen door schenkingen, zijn, mede door hun -deels- hoge ouderdom, soms in een wat mindere conditie. Nu zijn wij op zoek naar vrijwilligers die hier wat tijd aan willen besteden, tijd die gaat zitten in werkzaamheden die variŽren van eenvoudig ontroesten en weer preserveren/conserveren tot mogelijk restauratie werk. Heeft U interesse dan verzoeken wij U contact op te nemen met de heer A. Jager, 0521-387223 of via mail albertus.jager@tele2.nl
***