Nieuwspagina (laatste wijziging: 18-04-2019) Data activiteiten 2019
25 april 2019 Algemene ledenvergadering, de Heidehoek te Vledderveen.
Bijzonderheden: zie hieronder bij 08 maart 2019
17 november 2019 Bijeenkomst Dikke Verhalen in de Tippe
Bijzonderheden: volgt
 
Wij zijn verhuisd en op 8 mei gaan we weer open   klik op het plaatje voor de actuele stand van zaken    
18 april Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto's
Het mooie weer geeft ons mede de aanleiding om de nieuwe foto te plaatsen. Want ook in het verleden genoor men van de zon zoals bijgaande foto uit 1966, gemaakt op de tuin bij Riekele Heida aan de Veenplas toont.
 
 
12 april Bijplaatsing in rubriek KerspelStokkies
Met het uitkomen van nr 47 van KerspelStokkies zijn nu de artikelen van de uitgave nr 46 op de site geplaatst. klik in de kolom links bij KerspelStokkies voor een totaal overzicht van de geplaatste artikelen of hieronder op het icoontje met de lijst van de bijgeplaatste artikelen, bijeengezet in een afwijkende kleur.
 
 
10 april Bijplaatsing in rubriek Schilderijen
Nog een schilderij van Hans Kuiper bijgeplaatst, gemaakt in Wilhelminaoord, zeer waarschijnlijk ter hoogte van de RK Kerk.
 
 
03 april Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Bijgeplaatst is een nieuwe versie van het huis aan de Koningin Wilhelminalaan 54 te Wilhelminaoord.
 
 
03 april Bijplaatsing in rubriek Familiefoto's
Een trotse vader met dochter in Boschoord, 1928, klik op foto.
 
 
03 april Bijplaatsing in rubriek Kinderfoto's
Een bij het jaargetijde passend plaatje. Wim van Olphen zittend op een hek in de zon.
 
 
26 Maart Bijplaatsing in rubriek Schoolfoto's
In 1962/1963 werd deze foto gemaakt van een sportteam, mogelijk tijdens een sportdag van de openbare lagere school in Vledder. Maar het kan ook een vertegenwoordigend team zijn bij wedstrijden tussen diverse  scholen in de gemeente. Precies weten we dat niet. De meester op de foto is bekend maar van de leerlingen zijn geen namen bekend en eerlijk gezegd rekenen we op U als bezoeker. dd 01-04-2019 alle namen bijgeplaatst
 
 
26 Maart Bijplaatsing in rubriek Schilderijen
Een schilderij gemaakt door Hans Kuiper, een blik vanaf de huidige Vledderweg op de NH Kerk.
 
 
23 Maart Bijplaatsing in rubriek Voorwerpen
Bij geplaatst een paar afbeeldingen van een koetslantaarn, inmiddels omgebouwd naar elektrisch gebruik.
 
 
23 Maart Bijplaatsing in rubriek Schilderijen
Bij hen die regelmatig boeken of andere artikelen lezen welke handelen over de Maatschappij van Weldadigheid is de nu bijgeplaatste tekening een bekend plaatje. Zicht van af de -nu- Vledderweg op Frederiksoord.
 
 
20 Maart Bijplaatsing in rubriek Kinderfoto's
Ditmaal een opname uit Boschoord geplaatst, de broers Arie en Cornelis van Olphen. Het jaartal is niet bekend.
 
 
20 Maart Bijplaatsing in rubriek Diversen
Bij de padvinderij een foto uit 1964, kamp in Bakkeveen, bijgeplaatst. Helaas maar ťťn naam, en dan nog vermoedelijk, bekend
 
 
08 Maart Tip
In november verscheen een door Lourens Looijenga geschreven boek met de titel : In de schaduw van de "Friesche Brug". Deze ligt formeel op bij Noordwolde behorende grond maar de schrijver heeft het begrip schaduw erg wijd genomen en daardoor is er ook veel in het boek te lezen, en te zien, over Wilhelminaoord Vledderveen en Frederiksoord. Het boek is niet overal te koop maar in ieder geval bij Jumbo De Jong Noordwolde, Plantage Zwikstra Wolvega, Vlechtmuseum Noordwolde, tankstation Menger Frederiksoord en straks in nieuwe informatiecentrum/museum in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Klik op de foto van de verkoop opstelling bij de Jumbo te Noordwolde voor een afbeelding met gegevens etc. waarbij U de kop "Hier te koop" dient te negeren. Wij verkopen het boek niet.
 
 
08 Maart Algemene ledenvergadering
De algemene ledenvergadering vindt dit jaar plaats in Vledderveen, dorpshuis de Heidehoek. Datum 25 april, aanvang 20.00 uur. De na het officiŽle deel gebruikelijke lezing zal worden verzorgd door Harry Veldhuizen en het onderwerp is de geschiedenis van Vledderveen. Buiten de wat meer algemeen bekende feiten zullen er zeker veel, minder bekende, wetenswaardigheden aangekaart worden. Kortom een reden te meer om er bij te zijn en wij heten U graag welkom.
 
05 Maart Tip
Door de oud directeur van de Maatschappij van Weldadigheid, Jan Mensink, is een boek geschreven over de geschiedenis van de M.v.W. Een mooie uitgave die bij voorinschrijving voor een gereduceerde prijs is te verkrijgen. Klik op de foto hieronder voor een uitgebreide beschrijving van het boek, zijn inhoud, mede auteurs etc. etc. Ook kunt U via de in het artikel geplaatste link naar de site voor nog meer informatie over het boek en om een bestelling te plaatsen.
 
 
Bestuursleden en "speurneuzen" gezocht.
Na de algemene ledenvergadering van 25 april 2018 bestaat het bestuur nu uit vier leden en dat is eigenlijk te weinig. Ideaal zou vijf of zes leden zijn. Wij zoeken dus nog nieuwe bestuursleden. Wij vragen U na te denken of een bestuursfunctie iets voor U is. Of voor iemand uit uw omgeving. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter Gert Veld. Voor contactgegevens klik hier op Info vereniging of in de linker kolom.
Onze de titel "Speurneuzen gezocht" startte de vereniging een actie waarvan U alle bijzonderheden te weten kunt komen als U hier klikt. Doen, zeker als U wat tijd ter beschikking heeft en interesse heeft in het verleden van Vledder en omstreken.
 
Oproep foto's
Voor onze verzameling foto's van gebouwen zijn wij doorlopend op zoek naar foto's. Soms om te gebruiken in onze rubriek Toen en Nu, waar veel voorbeelden te vinden zijn. Of ter illustratie bij een artikel in KerspelStokkies. Maar ook om veilig te stellen dat een afbeelding niet verloren gaat. Wat zoeken we zoal:
1e: afbeeldingen van in 1961 gesloopte panden die, staande aan wat nu de Bosbouwkamp heet, als armenbehuizing dienst deden.
2e: de twee verdwenen boerderijen aan de Moerhoven te Nijensleek.
3e: elk ander inmiddels verdwenen pand/boerderij in het gebied dat we bestrijken.
4e: elke oudere foto van een nog bestaand pand/boerderij in ons gebied.
5e: oudere familie foto's, zie bij rubriek familie foto's voor een idee wat we zoeken
6e: foto's van personen welke voorkomen in de rubriek Personengalerij, bij voorkeur uit de tijd dat betrokkene de functie vervulde waarvoor hij in de galerij staat.
Ook foto's die slechts een deel van een object weergeven kunnen interessant zijn o.a. door de er eveneens op afgebeelde personen.
7e: foto of afbeelding van een tweetal personen welke als burgemeester hebben gefungeerd Klik hier voor meer gegevens.
Heeft U een afbeelding en wilt U die ter beschikking stellen neem dan a.u.b. contact op door op het hierna volgende mailadres te klikken: webmaster@fledderkerspel.nl
Oproep vrijwilligers
De vereniging heeft nogal wat voorwerpen in bezit. Deze voorwerpen, veelal verkregen door schenkingen, zijn, mede door hun -deels- hoge ouderdom, soms in een wat mindere conditie. Nu zijn wij op zoek naar vrijwilligers die hier wat tijd aan willen besteden, tijd die gaat zitten in werkzaamheden die variŽren van eenvoudig ontroesten en weer preserveren/conserveren tot mogelijk restauratie werk. Heeft U interesse dan verzoeken wij U contact op te nemen met de heer A. Jager, 0521-387223 of via mail albertus.jager@tele2.nl

*