Nieuwspagina (laatste wijziging: 15-08-2018) Data activiteiten 2018
18 november 2018, Dikke Verhalen
Onderwerp: zie bij 12 maart 2018 hieronder.
 
Bestuursleden gezocht.
Na de algemene ledenvergadering van 25 april 2018 bestaat het bestuur nu uit vier leden en dat is eigenlijk te weinig. Ideaal zou vijf of zes leden zijn. Wij zoeken dus nog nieuwe bestuursleden. Wij vragen U na te denken of een bestuursfunctie iets voor U is. Of voor iemand uit uw omgeving. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter Gert Veld. Voor contactgegevens klik hier op Info vereniging of in de linker kolom.
 
RABO Clubactie 2018
Ook dit jaar kunt U Uw stem uitbrengen in de RABO clubactie ten behoeve van onze vereniging. Als U lid bent, een voorwaarde, van Rabobank Het Drentse Land heeft U in het eind juni ontvangen ledenmagazine Dichterbij erover kunnen lezen. U heeft daarbij ook een stemcode ontvangen.  Voor een herinnering klik op het bovenste logo hieronder. Had U nog niet gestemd, en U heeft de stemcode bij de hand,  klik dan op het onderste logo zodat U direct bij de stempagina komt, volg daar de aanwijzingen op, geef onze vereniging een stem van de vijf door U te vergeven stemmen. Pas eventueel een selectie toe door de plaatsnaam Vledder in te vullen in de linkerkolom en U krijgt alleen die verenigingen te zien welke in Vledder hun basis hebben. Wij zijn U dankbaar voor elke stem want het aantal stemmen bepaald de omvang van het bedrag dat wij krijgen uit het totaal beschikbaar gestelde geldsbedrag. Stemmen kan tot 31-08-2018. Wij rekenen op U.
 
 

 
 
15 augustus Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Nog een object in het dorp Vledder waarvan vrij veel foto's bestaan, Middenweg 1. We hebben er een aantal bijeen gezet en mogelijk kunt U wat bijdragen aan onze gebrekkige kennis over deze woning.
 
 
15 augustus Bijplaatsing in rubriek Zoekvragen
We hebben een tweetal zoekvragen bijgeplaatst met foto's welke stammen uit de nalatenschap van H. Stienstra die langdurig in Frederiksoord heeft gewoond. Van beide foto's weten we niets en mogelijk kunt U bijdragen aan de kennis over de plaatjes. Klik op de foto naar keuze.
 
    
 
11 augustus Bijplaatsing in rubriek Voorwerpen
Eerst geplaatst als zoekvraag, nu als voorwerp: de zaaitrechter
 
 
08 augustus Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Tegen de Friesche brug aanliggend en dus eigenlijk buiten ons gebied vallend: de Marechausseekazerne te Noordwolde. Op de geplaatste foto/ansichtkaart staat Wilhelminasoord, met tussen s, nu heet dit Noordwolde. Kaarten van de oude school bij de brug en van de Friesche brug zelf werden ook wel met als plaatsaanduiding Frederiksoord uitgegeven, men keek niet zo heel nauw bij deze aangaven maar de grenzen waren ook niet altijd helemaal duidelijk en verschoven nogal eens.
 
 
05 augustus Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
We hebben een paar luchtfoto's van Doldersum uit de jaren '80 geplaatst. Samen met een recente opname zodat duidelijk te zien is dat er veranderingen zijn maar geen opvallende uitbreiding van de bebouwing.
 
 
04 augustus Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Doet de naam Vredehoflaan in Frederiksoord bij U een belletje rinkelen. Bij ons, en bij enkele kenners van het gebied, absoluut niet. Maar de uitgever van een tweetal ansichtkaarten was blijkbaar beter geÔnformeerd want hij zette dit op de beide kaarten als beschrijving/ondertitel. klik op het plaatje hieronder.
 
 
28 juli Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Bijgeplaatst een serie foto's van de Hoek, vroeger bekend onder de naam Achterstraat,  in Vledder.
 
 
25 juli Bijplaatsing in rubriek Sportfoto's
Een leuke foto van jeugdvoetballertjes van Old Forward, geen jaartal, geen namen, maar te mooi om te laten liggen. Aanvulling op 31-07-2018, jaartal en namen geplaatst.
 
 
21 juli Bijplaatsing in rubriek Documenten
In de jaren direct na 1945 tot midden jaren "60, en misschien nog wel langer, waren er in de diverse dorpen reisverenigingen. Een groep enthousiaste bewoners deden zich te samen, vormden een bestuur, zochten leden en ziedaar een vereniging was geboren. Het bestuur bedacht een reisdoel voor 'n, veelal, eendaagse reis. Een dierentuin, een,  toen nog niet zo groots, recreatie resp. pretpark enz.. Waarschijnlijk werd er voor dit dagje uit gespaard maar hoe of wat verder is ons niet bekend. Ook dacht men aan het vertier onderweg tijdens de busreis heen en terug. Daarvoor had men bij de reisvereniging in Nijensleek een boekje samengesteld met allerlei liedjes. We hebben er een tweetal weergegeven en de inhoudsopgave. Dus mocht U op zoek zijn naar de tekst van een ouder of vergeten liedje dan treft U het daar misschien aan. Het complete boekje is opgenomen in het archief van de vereniging.
 
 

30 juni 2018 Melding over huisvesting ít Fledder Kerspel

Klik op logo hieronder voor mededeling.

 
Tip!!
Oktober is traditioneel de maand van de geschiedenis en daar haakt het Drents archief op in met het Festival van de Drentse Geschiedenis. Meerdere activiteiten in diverse plaatsen staan te gebeuren en mogelijk kunt U of wilt U ook een inbreng hebben in het programma. Klik op het logo hieronder voor meer informatie.
 
 
12 maart 2018 Onderwerp Dikke Verhalen.
Het jubileum gebeuren is voorbij en nu dus in november weer een gebruikelijke uitgave van Dikke Verhalen, maar laat U zich door dit gebruikelijke/normale vooral niet afhouden van een bezoek en komt weer met velen. Het onderwerp is deze keer de Solweg, vanaf de Brink tot zo ver als we komen. Want het bestuur is altijd zo enthousiast als een groep mensen bij een buffetmaaltijd: men schept gauw meer op als men op kan. M.a.w. men heeft vaak meer te behandelen stof dan de tijd toestaat. Deel onderwerpen zijn mogelijk de molen van Eleveld, en de Vledderhof. Deze hoeve, nu landgoed, is door zijn ligging voor velen terra incognita en dus een uitgelezen mogelijkheid om daar iets over te vernemen. Aanvang zoals gebruikelijk om 11.00 uur, plaats: de Tippe in Vledder
 
"Speurneuzen" gezocht.
Onze deze intrigerende titel startte de vereniging een actie waarvan U alle bijzonderheden te weten kunt komen als U hier klikt. Doen, zeker als U wat tijd ter beschikking heeft en interesse heeft in het verleden van Vledder en omstreken.
 
Oproep foto's
Voor onze verzameling foto's van inmiddels verdwenen gebouwen zijn wij doorlopend op zoek naar foto's. Soms om te gebruiken in onze rubriek Toen en Nu, waar veel voorbeelden te vinden zijn. Of ter illustratie bij een artikel in KerspelStokkies. Maar ook om veilig te stellen dat een afbeelding niet verloren gaat. Wat zoeken we zoal:
1e: afbeeldingen van in 1961 gesloopte panden die, staande aan wat nu de Bosbouwkamp heet, als armenbehuizing dienst deden.
2e: de twee verdwenen boerderijen aan de Moerhoven te Nijensleek.
3e: elk ander inmiddels verdwenen pand/boerderij in het gebied dat we bestrijken.
4e: elke oudere foto van een nog bestaand pand/boerderij in ons gebied.
5e: oudere familie foto's, zie bij rubriek familie foto's voor een idee wat we zoeken
6e: foto's van personen welke voorkomen in de rubriek Personengalerij, bij voorkeur uit de tijd dat betrokkene de functie vervulde waarvoor hij in de galerij staat.
Ook foto's die slechts een deel van een object weergeven kunnen interessant zijn o.a. door de er eveneens op afgebeelde personen.
7e: foto of afbeelding van een tweetal personen welke als burgemeester hebben gefungeerd Klik hier voor meer gegevens.
Heeft U een afbeelding en wilt U die ter beschikking stellen neem dan a.u.b. contact op door op het hierna volgende mailadres te klikken: webmaster@fledderkerspel.nl
Oproep vrijwilligers
De vereniging heeft nogal wat voorwerpen in bezit. Deze voorwerpen, veelal verkregen door schenkingen, zijn, mede door hun -deels- hoge ouderdom, soms in een wat mindere conditie. Nu zijn wij op zoek naar vrijwilligers die hier wat tijd aan willen besteden, tijd die gaat zitten in werkzaamheden die variŽren van eenvoudig ontroesten en weer preserveren/conserveren tot mogelijk restauratie werk. Heeft U interesse dan verzoeken wij U contact op te nemen met de heer A. Jager, 0521-387223 of via mail albertus.jager@tele2.nl

*