Nieuwspagina (laatste wijziging: 19-07-2018) Data activiteiten 2018
18 november 2018, Dikke Verhalen
Onderwerp: zie bij 12 maart 2018 hieronder.
 
Bestuursleden gezocht.
Na de algemene ledenvergadering van 25 april 2018 bestaat het bestuur nu uit vier leden en dat is eigenlijk te weinig. Ideaal zou vijf of zes leden zijn. Wij zoeken dus nog nieuwe bestuursleden. Wij vragen U na te denken of een bestuursfunctie iets voor U is. Of voor iemand uit uw omgeving. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter Gert Veld. Voor contactgegevens klik hier op Info vereniging of in de linker kolom.
 
19 juli Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Juist buiten ons gebied en daarom eigenlijk niet bij ons op de site horende. Maar ook de Friesche brug hebben we op de site staan en daarom past hij er wel bij: de hoeve bij de brug. Klik op foto hieronder.
 
 
18 juli Bijplaatsing in rubriek Diversen
In de rubriek Diversen bij de optochten en dorpsfeesten hebben we een tweetal foto's geplaatst bij Boschoord. Het is mogelijk dat de kermis, waar deze foto's gemaakt zijn, niet in Boschoord was. Toch kozen we hiervoor omdat de afgebeelde Mientje van Weert geboren is in Boschoord en daar ook is opgegroeid. Klik op de foto naar keuze.
 
    
 
15 juli Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Mooi weer, vakantie en kamperen zijn de de begrippen die nu van toepassing zijn. We denken dat een onderwerp over een camping daarbij hoort: Padjelanta/de Wilde Hof in Vledder. Klik op plaatje hieronder
 
 
13 juli Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Frederiksoord levert meer onbekende plaatjes dan verwacht. Of onbekend, eigenlijk is het onderstaande plaatje redelijk tot algemeen bekend, maar weten waar de plek is waar deze foto genomen is zal zeker niet eenieder gegeven zijn. Na het zien van bijgaand onderwerp waarschijnlijk wel. klik op plaatje hieronder.
 
 
12 juli RABO Clubactie 2018
Ook dit jaar kunt U Uw stem uitbrengen in de RABO clubactie ten behoeve van onze vereniging. Als U lid bent, een voorwaarde, van Rabobank Het Drentse Land heeft U in het eind juni ontvangen ledenmagazine Dichterbij erover kunnen lezen. U heeft daarbij ook een stemcode ontvangen.  Voor een herinnering klik op het bovenste logo hieronder. Had U nog niet gestemd, en U heeft de stemcode bij de hand,  klik dan op het onderste logo zodat U direct bij de stempagina komt, volg daar de aanwijzingen op, geef onze vereniging een stem van de vijf door U te vergeven stemmen. Wij zijn U er dankbaar voor want het aantal stemmen bepaald de omvang van het bedrag dat wij krijgen uit het totaal beschikbaar gestelde geldsbedrag. Stemmen kan tot 31-08-2018. Wij rekenen op U.
 
 

 
 
 
07 juli Bijplaatsing in rubriek Groepsfoto
Een opname uit 1909, gemaakt in Nijensleek welke een grote groep mensen uit het dorp toont. Allen zijn op zijn of haar paasbest gekleed. Dus waarschijnlijk ter gelegenheid van een feest. Klik op foto.
 
 
04 juli Bijplaatsing in rubriek Toen en nu
Een opname uit Wilhelminaoord van een, nu niet meer bestaande, woning. Deze opname was eerder gekoppeld aan een krantenbericht maar nu los geplaatst zodat het bijvoegen van informatie in voorkomend geval makkelijker is.
 
 
02 juli Bijplaatsing in rubriek Toen en nu
Vledder, 1933, een opname van de Solweg toen, klik op foto.
 
 
02 juli Bijplaatsing in rubriek Familiefoto's
Familie Hilkemeijer uit Frederiksoord, een opname uit ongeveer 1890-1895. Namen niet bekend hoewel we een paar vermoedens hebben, klik op foto.
 
 

30 juni 2018 Melding over huisvesting t Fledder Kerspel

Klik op logo hieronder voor mededeling.

 
28 juni 2018 Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
We hebben wat plaatjes bijeen gezet welke gemaakt zijn in het Sterrebos in Frederiksoord. Oudere opnamen waarvan niet kunnen aangeven wanneer en waar precies gemaakt.
 
 
23 juni 2018 Bijplaatsing in rubriek Toen en Nu
Je maakt van elke kerk in de voormalige gemeente Vledder een onderwerp, zoekt foto's, maakt tekst en plaatst het onderwerp op de site. De oudste kerk in het rijtje, die van Vledder,  is op zoveel foto's afgebeeld, er zijn zoveel gegevens bekend dat hij eigenlijk de meest voor de hand liggende kerk is om een onderwerp over samen te stellen. Zo voor de hand liggend dat je er bijna over struikelt maar we deden er niets mee. Tot nu: een hele serie opnamen bijeen gezet, gemaakt door amateurs en -semi- beroeps. Daar hebben we gelijk een serie foto's aangekoppeld de vanaf de toren van de kerk zijn gemaakt zodat het plaatje ook op dit punt compleet is. klik op de opname naar keuze hieronder.
 
 
 
10 juni 2018 Bijplaatsing in rubriek Voorwerpen
Een merklap, een simpele benaming voor een voorwerp waarachter, als je er in duikt, een hele wereld schuil gaat. Deze stamt waarschijnlijk uit de tijd voordat de overheid in 1890 bepaalde dat er les moest worden gegeven in het "fraaie handwerken" op de scholen. Hij zal tussen 1893 en 1890 gemaakt zijn. Klik op foto hieronder
 
 
Tip!!
Oktober is traditioneel de maand van de geschiedenis en daar haakt het Drents archief op in met het Festival van de Drentse Geschiedenis. Meerdere activiteiten in diverse plaatsen staan te gebeuren en mogelijk kunt U of wilt U ook een inbreng hebben in het programma. Klik op het logo hieronder voor meer informatie.
 
 
12 mei 2018 Bijplaatsing in rubriek Documenten
Bijgeplaatst een -deel- van de tekst van de oprichtingsakte van de  Cop. K.I. vereniging Steenwijk e.o.. dat e.o. dient men vrij ruim te zien, Vledder en Wapse hoorden er ook toe getuige de uit die dorpen afkomstige oprichters. Vandaar de plaatsing op de site.
 
 
12 maart 2018 Onderwerp Dikke Verhalen.
Het jubileum gebeuren is voorbij en nu dus in november weer een gebruikelijke uitgave van Dikke Verhalen, maar laat U zich daardoor vooral niet afhouden van een bezoek en komt vooral weer met velen. Het onderwerp is deze keer de Solweg, vanaf de Brink tot zo ver als we komen. Want het bestuur is altijd zo enthousiast als een groep mensen bij een buffetmaaltijd: men schept gauw meer op als men op kan. M.a.w. men heeft vaak meer te behandelen stof dan de tijd toestaat. Deel onderwerpen zijn mogelijk de molen van Eleveld, en de Vledderhof. Deze hoeve, nu landgoed, is door zijn ligging voor velen terra incognita en dus een uitgelezen mogelijkheid om daar iets over te vernemen. Aanvang zoals gebruikelijk om 11.00 uur, plaats: de Tippe in Vledder
 
"Speurneuzen" gezocht.
Onze deze intrigerende titel startte de vereniging een actie waarvan U alle bijzonderheden te weten kunt komen als U hier klikt. Doen, zeker als U wat tijd ter beschikking heeft en interesse heeft in het verleden van Vledder en omstreken.
 
Oproep foto's
Voor onze verzameling foto's van inmiddels verdwenen gebouwen zijn wij doorlopend op zoek naar foto's. Soms om te gebruiken in onze rubriek Toen en Nu, waar veel voorbeelden te vinden zijn. Of ter illustratie bij een artikel in KerspelStokkies. Maar ook om veilig te stellen dat een afbeelding niet verloren gaat. Wat zoeken we zoal:
1e: afbeeldingen van in 1961 gesloopte panden die, staande aan wat nu de Bosbouwkamp heet, als armenbehuizing dienst deden.
2e: de twee verdwenen boerderijen aan de Moerhoven te Nijensleek.
3e: elk ander inmiddels verdwenen pand/boerderij in het gebied dat we bestrijken.
4e: elke oudere foto van een nog bestaand pand/boerderij in ons gebied.
5e: oudere familie foto's, zie bij rubriek familie foto's voor een idee wat we zoeken
6e: foto's van personen welke voorkomen in de rubriek Personengalerij, bij voorkeur uit de tijd dat betrokkene de functie vervulde waarvoor hij in de galerij staat.
Ook foto's die slechts een deel van een object weergeven kunnen interessant zijn o.a. door de er eveneens op afgebeelde personen.
7e: foto of afbeelding van een tweetal personen welke als burgemeester hebben gefungeerd Klik hier voor meer gegevens.
Heeft U een afbeelding en wilt U die ter beschikking stellen neem dan a.u.b. contact op door op het hierna volgende mailadres te klikken: webmaster@fledderkerspel.nl
Oproep vrijwilligers
De vereniging heeft nogal wat voorwerpen in bezit. Deze voorwerpen, veelal verkregen door schenkingen, zijn, mede door hun -deels- hoge ouderdom, soms in een wat mindere conditie. Nu zijn wij op zoek naar vrijwilligers die hier wat tijd aan willen besteden, tijd die gaat zitten in werkzaamheden die variren van eenvoudig ontroesten en weer preserveren/conserveren tot mogelijk restauratie werk. Heeft U interesse dan verzoeken wij U contact op te nemen met de heer A. Jager, 0521-387223 of via mail albertus.jager@tele2.nl

*